pondělí 15. července 2013

Povodňové pádlování

Když jsme první víkend v červnu v sobotu ráno dorazili na Mýto, pohled na suchou Jizeru, vhodnou leda tak k pěší turistice, nás moc nenadchnul. Po předchozích deštích voda rychle opadla a jedinou nadějí nám byla norská předpověď slibující silný déšť na následujících čtyřiadvacet hodin. Po krátké debatě nad bagetou z místní benzínky jsme se vydali na obhled Černé Desné, kde vodočet ukazoval tři protékající (prolétávající) kubíky. Při pohledu na poslední slajd jsme přemýšleli, jestli jsme stále v Česku. Jak rychle jsme vyšli nahoru, tak zase dolů. Jednohlasně jsme usoudili, že vodopády zapadané stromy stejně jako Řáholec necháme spíš na jindy.
Kamenice ukazovala krásných 20 kubíků, a tak nebylo na co čekat. Po dojezdu do Jesenného jsme se při pohledu na vodočty nestačili divit a v osm večer jsme brali do ruky pádla na nasedačce Mumlavy. Za 20 kubíků perfektní svezení! Na další jízdu v již značném pološeru se už nikdo moc necítil a tak jsme namířili směr Harrachov.


Po noci v luxusním penzionu (děkujeme Plocovi!) jsme se ráno posbírali a tradičně vyrazili na  Mýto. Mumlava na ranní rozpádlování byla rychlá volba. Ale co dál? Rozhodnutí padlo na Jizerku s horní Jizerou. V kouzelné krajině na Jizerce jsme natáhli šprajdy a pustili se mlhou dolů. Po klidném začátku, kdy jsme si připadali spíš jako ve Skotsku než v Jizerkách, se potok začal sklápět a zábavnými dropíky padat do údolí Jizery. Turisté na mostku nevěřili objektivům svých foťáků, když jsme pod nimi znenadání projížděli. Po chvíli přidala vodu Jizera a po již značně větší řece jsme hlubokým údolím pokračovali dál. Jizera nabídla opět perfektní pádlování a po 10 kilometrech a 300 metrech převýšení jsme plní dojmů vytahovali lodě z vody na Mýtě. Zkrátka bezchybný víkend v Jizerkách, jak to tak bývá. Doufám, že zase brzo zaprší!

Žádné komentáře: